Laminirala i kaljena stakla

Početna | Stakla | Laminirala i kaljena stakla
Laminirana stakla – sastoje se od dva ili više stakla, slepljenih pomoću elastične folije izdržljive na cepanje. Osnovne karakteristike su zaštita i sigurnost, dobra zvučna izolacija i zaštita od ultraljubičastih zraka.

Kaljeno staklo – se proizvodi toplotnom obradom običnog stakla. Peć zagreva staklo do temperature vece od 600° C, zatim se staklo brzo hladi vazduhom. Rezultat kaljenja stakla je ojačanje strukture stakla, minimalno šest puta jače od običnog stakla. Kaljeno staklo se koristi u elementima bez rama, na primer vrata, tuš kabine, pokrivne konstrukcije, nameštaj od stakla, kao spoljasnje staklo u terpomapaketu za staklene fasade. Kada se kaljeno staklo polomi, lomi se na sitne tupe komade usled čega je mogućnost povrede minimalna. Zbog toga za kaljeno staklo kažemo i da je bezbedno staklo.

Fazetiranje – je proces zakošavanja rubova stakala. Ova vrsta obrade se najčešće koristi kod ogledala i kod nameštaja od stakla. Faset može da bude matiran ili poliran, a može i kombinacija matiranog i poliranog faseta radi postizanja željenog efekta.

KP obrada – je proces obrade čela i ruba stakla pomoću uz pomoć dijamatskih diskova. Može da bude grubo i polirano.